In het verleden heb ik wel van Deezer gebruik gemaakt, maar Last.fm is echt andere koek: veel uitgebreider en veel meer mogelijkheden. Dit klinkt als muziek in de oren. Hier dreigt een flinke verslaving. Niet storen, ik heb mijn oortjes ingeplugd!
Inschrijven en het invoeren van mijn favoriete muziek gaat zeer intuïtief. Alle artiesten die in me opkomen zitten in de enorme collectie van Last.fm. Je kunt echter alleen gratis luisteren naar een ‘preview’ van de nummers. Deezer heeft wel volledige, gratis songs. Bij Last.fm zijn er wel heel wat extra’s, zoals: similar artists, een biografie (van bv. Wikipedia), de discografie, video’s (van YouTube), een concertagenda, tags en vrienden toevoegen.
Echt fantastisch zijn de radiostations. Op basis van de artiesten die je intikt wordt een radiostation (Your Library) aangemaakt met aanverwante muziek, maar elke artiest heeft een eigen station waar gelijkaardige muziek wordt uitgezonden. Momenteel luister ik naar station Tom Waits en schakel nu over naar station l'Ham de Foc. De nummers die voorbijkomen kun je als ze bevallen een hartje toekennen. Zo wordt je gebruikersprofiel aangescherpt. De aanbevelingen (recommended) die Last.fm geeft staan bol van vergeten muziek en nieuwe ontdekkingen, die weer door het radiostation 'Your Recommendations' wordt uitgezonden. Verder zijn er 'Related stations' waar genremuziek wordt uitgezonden.
Last.fm is een welkome aanvulling op MuziekWeb en kan ook klanten helpen onbekende muziek te ontdekken. Zou onderliggende software ook geschikt zijn om eindelijk eens een echt goede Romanadviesmachine te ontwerpen met daadwerkelijk waardevolle leestips? Of zou die kans vergoed verkeken zijn (zie LibraryThing)?
Een andere online dienst waar je muziek kunt ontdekken naar eigen smaak is Musicovery. Een online radiostation waar je kunt kiezen uit 18 muziekgenres (classical, r&b, metal, blues, jazz, latino, …). U kunt ook starten via de Mood-tab (kiezen tussen energetic en calm enerzijds en tussen dark en positive anderzijds). De songs worden schematisch voorgesteld met verwante artiesten. Zo'n schematisch overzicht met links naar andere artiesten is ook te vinden op Liveplasma.
Het is overigens mogelijk streaming audio via Last.fm of Deezer met gratis software op te nemen (als mp3). Natuurlijk wel letten op de auteursrechten.
zaterdag 18 oktober 2008
Ding 20: muziek online beluisteren
Labels:
Deezer,
Last.fm,
Muziekweb,
social music,
streaming audio
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Hoera, je hebt de worst van Kees verdiend!
Knap hoor, te meer omdat je je er, ondanks de tijdsdruk niet bepaald met een Jantje van Leiden hebt afgemaakt: je blogposts zijn alle de moeite van het lezen waard.
Eerlijk gezegd had ik ook niet anders van je verwacht.
Idem!
Hele nacht doorgewerkt?
Een reactie posten