Voor dit LibraryDing alle hoeken en gaten van het huis doorzocht om tien boeken bij elkaar te schrappen. Titels na aanmelden toegevoegd aan 'Mijn Bibliotheek'. Dat gaat heel eenvoudig door de boeken op te zoeken in de catalogi van de Koninklijke Bibliotheek en BOL/Bruna, immers de titels die ik wil invoeren zijn allen Nederlandstalig. Van een viertal werd de boekomslag niet getoond, deze via Google gevonden en geüpload.
Wanneer je het boek toevoegt aan je collectie worden allerlei bibliografische gegevens (auteurs, titel, uitgever, jaar van uitgave en zelfs onderwerpen) automatisch overgenomen en hoef je die zelf niet meer in te geven in Librarything.
Je kan de boekgegevens makkelijk verder bewerken: zelf tags toekennen, beoordelen, bespreken, etc. LibraryThing biedt verder discussiefora, groepen (bijv. leeskringen), aankondigingen lokale evenementen, widgets om op je blog of website te plaatsen. Zo'n widget plaatsen gaat overigens ook al eenvoudig, alleen worden niet alle plaatjes (covers) getoond.
Na opname van een boek in LibaryThing kom je al snel in aanraking met mensen met dezelfde smaak en wordt je vervolgens weer geattendeerd op titels die je nog niet kende. Deze aanbevelingen (wie dit boek heeft, heeft ook dit boek …) zijn trouwens ook van nut voor leesadvies aan klanten.
Met LibraryThing for Libraries kunnen bibliotheken de door de LibraryThing community gecreëerde als tags, boekbesprekingen, waardering en aanbevelingen in hun eigen catalogus integreren. Voorbeeld is de catalogus van de Irving Public Library. Het zou mooi zijn als uiteindelijk een koppeling met onze Zeeuwse catalogus(versie AquaBrowser/My Discoveries) tot stand kan worden gebracht.
Wat de bibliotheek hier nu mee kan? Naast het gebruik van de leessuggesties uit LibraryThing voor romanadvies aan klanten, kun je je nieuwe aanwinsten beter laten zien, bepaalde onderwerpen onder de aandacht brengen of leeskringen ondersteunen. Meer hierover is te lezen bij Wow!ter en vooral Ritanila.
Dat LibraryThing actief de samenwerking zoekt met bibliotheken en daartoe speciale toepassingen ontwikkeld is toch wel een pré boven concurrenten als Goodreads en Shelfari.
zaterdag 18 oktober 2008
Ding 18: LibraryThing
Labels:
boeken,
boekenlijsten,
LibraryThing,
romanadvisering
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Misschien aardig om te weten, maar in de catalogus van de UBU is LT ook geïntegreerd. Zie eens via mijn blog
Een heel goed voorbeeld van LT integratie, Wow!ter. Ziet er inderdaad verdacht eenvoudig uit. Ben bang dat er nog heel wat water door de Westerschelde zal stromen voordat zoiets provinciebreed in Zeeland gerealiseerd wordt. Maar als je je catalogus zelf in beheer hebt lijkt me dit de weg te zijn om in te slaan.
Een reactie posten