Bespreken van een Web 2.0 site naar keuze. Dat is zo eenvoudig nog niet met de huidige lawine aan Web 2.0 tools. Op SeoMoz is al een selectie gemaakt uit honderden toepassingen. Online bestanden delen met eSnips (bespreking op Fan.tv), Shelfari of toch Yahoo!Answers, een soort sociale Al@din? Of zal ik dichter bij huis te blijven MijnKring of Buurtlink (winnaar Dutch Web 2.o award)? Misschien toch een van de boekencommunities: Ezzulia, Dizzie of Boekmeter?
Google Boeken (met Mijn Bibliotheek) en My Discoveries staan nog op mijn to-do-lijstje, evenals WorldCat. Uiteindelijk heb ik besloten de Web 2.0 mogelijkheden van WorldCat wat nader te bekijken.
WorldCat
Op de website WorldCat kun je zoeken naar boeken, muziek en andere zaken in het bezit van bibliotheken. Het is 's werelds grootste netwerk van bibliotheekmaterialen en -diensten. De collectie bevat meer dan 1 miljard items in tienduizenden bibliotheken over de hele wereld.
In WorldCat is het mogelijk om zelf recensies en lijsten toe te voegen. Na het nemen van een account ben ik aan de slag gegaan met maken van een boekenlijst. Ook het toevoegen van tags is mogelijk. Wel jammer dat er geen boekomslagen worden vertoond.
WorldCat.org gebruikers kunnen hun zelfgemaakte lijsten openbaar maken voor iedereen en zich abonneren op die van anderen waar dan ook ter wereld. De openbare WorldCat lijsten zijn namelijk beschikbaar als RSS feeds die kunnen worden binnengehaald met elke RSS feed lezer.
WorldCat Identities
Worldcat Identities is een mogelijkheid om aan Wikipedia lemma's over personen (bijv. Bob Dylan) een verwijzing toe te voegen naar boeken van en over deze mensen. Een mooie gelegenheid dus om via de veelgebruikte Wikipedia pagina's te attenderen op het bezit van bibliotheken! Hoe je dit in de praktijk doet is te lezen bij Infocaris en Ritanila (inclusief actielijst voor bibliotheken). De techniek is er, nu nog de handen uit de mouwen om onze collecties beter te profileren.
Filmpje over het maken van lijsten in WorldCat:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten