zaterdag 11 oktober 2008

Ding 11: ontdek wiki’s en hun toepassing voor bibliotheken

Een wiki is ideaal om een eigen online verzameling van teksten aan te maken die door iedereen kan worden aangevuld. Wiki's worden voor de meest uiteenlopende toepassingen en onderwerpen gebruikt, zinnig en onzinnig, succesvol en wegkwijnend.

Wil je kennis delen, dan kun je het beste een wiki opstarten. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Wikipedia, maar zo'n wiki kan zich echter ook richten op een erg specifiek onderwerp of vakgebied (romanadvisering, bijv. Readers’ Advisory Services).

Ook in de bedrijfswereld en andere organisaties worden wiki’s steeds vaker gebruikt als een handige manier om kennis te verzamelen, te delen en vast te leggen. Bovendien zijn wiki's toepasbaar bij projecten waar ze naast kennisdeling ook de samenwerking kunnen bevorderen. Sommige experts zien wiki's zelfs het beste kennistool voor bedrijven (zie artikel FrankWatching).

Ik heb de afgelopen tijd heel wat wiki's voorbij zien komen, meestal opgezet met software als Wetpaint, PbWiki of MediaWiki. Wetpaint maakt bij mij de meest gebruiksvriendelijke en laagdrempelige indruk, met een goede ingebouwde navigatie (voorbeeld van een Wetpaint wiki is WikiCancer, alleen jammer van die Google ads). De VPRO gebruikt deze Wetpaint wiki-software voor haar Kenniscentrum.

Naast bloggen is er met de wiki een andere manier bijgekomen om informatie te publiceren. Op de website van de Fontys Mediatheek is een mix te vinden van een weblog (nieuws), een wiki (achtergrond) en een zoekgedeelte. Een mooi voorbeeld van integratie tussen verschillende technieken. In het wiki-gedeelte ligt de nadruk op het vastleggen van informatie in een bredere context, waarbij de relatie tot andere onderwerpen belangrijk is. Terwijl de informatie op de weblog meer op zichzelf staat en gericht is op actualiteit en attendering.

Volgens mij is een wiki het geschikte instrument om met een aantal mensen samen te werken en te schrijven aan een goed afgebakend onderwerp of project. Daarbij is het belangrijk eerst een goede structuur op te zetten, waarna iedereen zijn/haar bijdragen plaatst. Ik denk dat een wiki minder geschikt is om een dialoog met de klant op te zetten, een weblog is daarin een stuk laagdrempeliger.

Geen opmerkingen: