vrijdag 10 oktober 2008

Ding 10: Social bookmarking en Del.icio.us



Ik heb in het verleden wel met Furl geëxperimenteerd, maar had tot voor kort nog geen ervaring met Del.icio.us.

Furl
Destijds (2006) koos ik voor Furl omdat ik enthousiast was over de toepassing van deze software bij het opzetten van een database met digitale folders over gezondheid, ziekte en zorg. Het mooie van Furl is dat het een image van een webpagina maakt en die kopie in je persoonlijke Furl-archief opslaat. Dit betekent heel concreet dat als een pagina op internet verwijderd wordt, diezelfde pagina in je Furl-archief nog steeds opgenomen blijft. Dus als Furl-gebruiker heb je geen last meer van dode links (linkrot). Daarnaast is het wel grappig dat je ratings (waardering op schaal van 1-5) en clippings (tekstfragmenten) kunt toevoegen. Naast de mogelijkheid van RSS kun je als je een bookmark in je persoonlijke archief opneemt gelijk een mailtje sturen naar bijvoorbeeld een collega. Verder mis ik wel mogelijkheid om bij ‘topic’ ook submapjes te kunnen maken, maar dat zal wel een bibliothecaris afwijking zijn net als het toevoegen van commentaren (notes).

Del.icio.us
Ik heb zo’n beetje alle mogelijkheden van Del.icio.us verkend: nieuwe bookmarks opgenomen, mensen aan mijn netwerk toegevoegd, tags gemaakt (en deze tot bundels samengevoegd), commentaren geschreven, enkele abonnementen (RSS + subscriptions) genomen op een paar interessante tags en de inbox bekeken. Bovendien heb ik zonder problemen drie mappen uit mijn persoonlijke favorieten geëxporteerd en in Del.icio.us geïmporteerd. Mooi is dat je er voor kunt kiezen om deze import niet gelijk te delen, maar de links voorlopig privé kunt houden zodat anderen ze niet kunnen zien. Mijn exhibitionisme heeft zo z’n grenzen.

Ik begrijp dat het ook in Del.icio.us niet mogelijk is de bundels (categorieën) verder onder te verdelen om nog meer structuur aan de verzameling links te geven. Daar valt mee te leven. Met het programma Fresh Del.icio.us heb ik een oplossing voor het linkrot-probleem gevonden. Na downloaden en installeren werkt dit werkt heel simpel: accountgegevens invoeren, klik op ‘verversen’ en na een tijdje volgt een rapport met dode links. In mijn import zaten er 45 die niet meer werkten, deze krijgen automatisch de tag ‘WrongLinks’, zodat je ze makkelijk uit het totaal kunt wegfilteren. Fresh Del.icio.us is een van de vele aanvullende tools die voor Del.icio.us ontwikkeld zijn, een groot voordeel boven Furl dat bovendien een veel kleiner aantal gebruikers heeft.

Toepassingen in de bibliotheek
Bijna iedereen surft tegenwoordig op meer dan één werkplek: thuis en op kantoor. Velen gebruiken daarbij ook nog twee browsers: Internet Explorer en Firefox. De inlichtingenmedewerkers van Bibliotheek Vlissingen maken bovendien gebruik van verschillende inlogprofielen. Dan is het een crime om je eigen en gezamenlijke bookmarks synchroon te houden. Social bookmarking is een mooie oplossing voor dit probleem. Je hebt overal en onder elk profiel toegang tot een up-to-date lijst. Of je nu frontoffice of backoffice werkt. Eenzelfde praktische toepassing zie ik voor het delen van de Al@din-favorieten, zoals de collega’s in Overijssel dat hebben gedaan.

Naast hulpmiddel bij het inlichtingenwerk (reference work), is Del.icio.us ook in te zetten als vervanging van de starre traditionele onderwerpsgidsen op websites van bibliotheken (zie bijvoorbeeld de verzameling van de Dublin Public Library). Overigens kunnen brede webwegwijzers als de Vlaamse Webwijzer beter op een landelijk niveau worden geregisseerd, in dit geval onder de AquaBrowser interface.

Ik zie het als taak voor de plaatselijke bibliotheek om in ieder geval lokale en regionale informatie toegankelijk te maken, zoals de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek te Brussel heeft gedaan met praktische gemeenschapsinformatie. Daarnaast kun je rond specifieke thema’s (bijvoorbeeld romanadvisering, Web 2.0, medische informatie , etc.) of in het kader van een cursus een verzameling links in Del.icio.us aanleggen.

Een aantal collega’s in Vlissingen onderzoekt het nut van Del.icio.us voor het verzamelen van favorieten voor een toekomstige vraagbaak op kinderbibliotheken. Verder kun je denken aan het inventariseren van ‘deep web’ bronnen, voor het achterhalen van informatie die niet zo makkelijk via Google of andere zoekmachines is te vinden.

Als bibliotheek ben je wel verantwoordelijk voor de kwaliteit van de links (betrouwbare informatie) en tags (consistent), een annotatie/commentaar bij een bookmark geeft daarbij nog meer toegevoegde waarde.

Ervan uitgaand dat je zelf meestal kwalitatief goede pagina’s in je bookmarks opneemt en géén waardeloze links, is de kans op rommel veel minder groot dan bij een zoekactie in Google. Daarmee zijn social bookmarking sites steeds meer een bron voor (wetenschappelijk) onderzoek. Op basis van een annotatie, tags of waarderingsscore kun je snel scannen of er iets waardevols bij zit. Door het grasduinen in de favorietenlijsten kom je mensen op het spoor komen, die zich met hetzelfde onderwerp bezighouden.

Meer over social bookmarking en tagging door bibliotheken is in een artikel van Library Journal te vinden.

1 opmerking:

Karolien Selhorst zei

Het voorbeeld van de HOB vind ik ook erg inspirerend. Op de slotbijeenkomst van 23dingen gaan we samen aan de slag om te kijken hoe we bepaalde tools in te zetten voor de bib (zowel intern als extern). Jouw tips en die van anderen gebruik ik daarvoor als basismateriaal.We gaan dus zeker nog aan de slag met 23dingen na 20 oktober!
Nog veel succes met de laatste loodjes!