woensdag 8 oktober 2008

Leessuggesties op het spoor met Google Custom Search

Op verschillende plekken op internet zijn goede leessuggesties te vinden, vaak in de vorm van een keuzelijst of boekenlegger. Op internet staan lijsten die voor lezers van romans het kiezen makkelijker maken: ‘Wie schrijft als’, ‘Als u houdt van’, 'Read-a-likes', 'If you like' en ‘What to read next’. Daarnaast delen mensen hun leeservaringen in recensies, forums, blogs, communities en andere sites op internet. Allemaal nuttige leestips en advies, maar wel erg verspreid over diverse bronnen. Zoeken met Google naar dit soort leestips levert doorgaans veel ruis op, dit kan veel gerichter.

Google Custom Search een zoekmachine op maat
Sinds enige tijd is het met Google Aangepast Zoeken namelijk mogelijk om een verzameling voorgeselecteerde websites te doorzoeken. Met de aangepaste zoekmachine kan de kracht van Google worden gebruikt om een zoekmachine te maken die is aangepast aan heel specifieke wensen. Bijvoorbeeld alleen zoeken op websites waar in een of andere vorm leessuggesties zijn te vinden.

Voorbeeld van zo’n specialiseerde zoekmachine voor romanadvisering is de ‘Librarian's Booklist Search’, ontwikkeld door Rick Roche. Hiermee zijn allerlei door bibliotheken vervaardigde keuze-/themalijsten te vinden. Zo'n instrument valt uiteraard weer heel makkelijk te integreren in weblogs, wiki’s en communities.

Zou er ook behoefte zijn aan een Nederlandstalige versie van dit hulpmiddel?

3 opmerkingen:

Bieptiep zei

Ik heb meteen de Librarian's Booklist Search uitgeprobeerd.
Een geweldig instrument waar we als bibliotheek (en ik persoonlijk) echt wat mee kunnen!
Nu nog een Nederlandstalige versie.

Karolien Selhorst zei

Ik vind het een handige tool en ik zie veel mensen die er gebruik van maken. Zo heeft mijn vriend een aangepaste zoekmachine voor alles wat met knowledge management te maken heeft gemaakt. Echt handig! Nu zelf nog eens uitproberen. Voor bibliotheken is het helemaal een handige tool.

Ron Roose zei

Ja, je kunt er ontzettend leuke dingen meedoen. Er zijn heel praktische toepassingen te bedenken. Inderdaad moeten dan wel de handen uit de mouwen, maar eerst nog een paar andere Dingen afronden.