woensdag 14 mei 2008

Ding 4: RSS en de overstap naar Netvibes

Het valt niet mee dezer dagen een blog bij te houden. Daarom weer een poging in de slipstream van mijn collega's te geraken.

Sinds de cursus 'Digitaal Inlichtingenwerk' die ik in 2006 mocht volgen heb ik het programma FeedReader op mijn pc geïnstalleerd. Om een vergelijking te maken heb ik naast deze desktopversie ook een web-based versie, Bloglines, uitgeprobeerd. Van beiden is er een Nederlandstalige versie, niet noodzakelijk maar wel prettig.

Invoeren van de RSS-feeds in zowel Feedreader als Bloglines gaat heel makkelijk. Het is prettig dat in beide programma's mogelijk is je abonnementen te categoriseren in mapjes. De feeds zelf zijn op verschillende manieren te sorteren. Ik heb eerst een aantal feeds in FeedReader gezet. Deze feeds heb ik geëxporteerd naar een OPML-bestand. Dit bestand is weer heel eenvoudig in Bloglines te importeren. Zo is het ook mogelijk om de verzameling feeds van iemand anders in je eigen reader te importeren.

Veel websites die ik wilde volgen bleken in 2006 nog geen RSS aan te bieden. Ik ben destijds begonnen met het volgen van een aantal Nederlandstalige BiblioBlogs. De mensen achter deze weblogs selecteren hun informatie uit allerlei bronnen (discussie-/nieuwslijsten, blogs, RSS-feeds), wat zij relevant genoeg vinden voor publicatie op hun blog kan ook voor collega’s interessant zijn. Dankzij deze ‘filterfunctie’ kun je veel efficiënter bij blijven dan voorheen, het ‘vuile’ werk wordt immers door een ander gedaan. In de tijd die dan overblijft kun je dan zelf een blog beginnen ;-)

Gericht gebruik van RSS
Op dit moment destilleer ik uit verschillende bronnen (voornamelijk RSS, digitale knipselkranten en nieuwsbrieven) de berichten die volgens mij voor inlichtingenwerkers of andere collega’s relevant zouden kunnen zijn. Deze attenderingen stuur ik dan per e-mail naar hen toe. Dat kan dus ook anders, bijv. in de vorm van deze weblog met de aanwezige RSS-feed.

Voor het vergaren van informatie voor een weblog wordt meestal intensief gebruik gemaakt van attendering in de vorm van RSS-feeds, want het informatieaanbod is overweldigend. Het is daarbij verleidelijk om de RSS-feeds van vele relevante sites te volgen, met als gevolg dat je dagelijks honderden feeds scant.

Je kunt dat aanbod natuurlijk zelf sturen door het aantal feeds waarop je je abonneert te beperken. Als je echter streeft naar relevante attendering en interessante berichtgeving voor een serieuze informatieve weblog moet je jezelf niet beperken tot nieuwsbronnen die de lezers van je weblog ook al raadplegen. Dan moet je net een stap verder gaan, bijvoorbeeld door buitenlandse bronnen aan te boren

Netvibes
Naar aanleiding van allerlei enthousiaste verhalen ga ik in het kader van deze cursus een persoonlijke startpagina opbouwen met Netvibes. Netvibes is veel dynamischer en visueel aantrekkelijker dan de RSS-readers waarvan ik tot nu toe gebruikt maakte. Behalve de gebruikelijke mogelijkheden, zoals het toevoegen van nieuwsfeeds en andere content, biedt Netvibes een groot aantal zoekfuncties. Zo kan er via widgets worden gezocht naar webpagina's, afbeeldingen, video's en podcasts. Het nieuws kan gelezen worden via tabbladen, waarbij elke categorie nieuws op een aparte pagina staat. Ook alle mail op verschillende mailadressen is via de startpagina te checken.

Allemaal fantastisch, maar hoe werkt het in de praktijk? Ten eerste kon ik mijn reeds verzamelde RSS-feeds niet in Netvibes importeren (OPML). De functie is wel aanwezig maar weigerde mijn OPML-bestand in te lezen. Alles handmatig overgezet, dat viel behoorlijk tegen. Bovendien viel mij daarbij op dat ik nu voor het toevoegen van een feed één klik extra nodig had dan in FeedReader, plus de verwerking van deze handeling verloopt trager.
Ik heb uiteraard een tabblad '23 Dingen' aangemaakt voor het volgen van de vorderingen van mijn medecursisten. Helaas bleek Netvibes daarbij regelmatig 'uit de lucht' te zijn (dat heb je niet zo snel met een desktop-reader). Blijkbaar liep bij Netvibes de overgang naar de nieuwe versie Ginger niet helemaal gesmeerd. Hopelijk zijn deze storingen nu verleden tijd, zodat ik verder kan met het verder uitbouwen van mijn nieuwe persoonlijke startpagina.

Netvibes Universe
Netvibes heeft ook een dienst onder de naam Netvibes Universe. Zo heeft bijvoorbeeld De Volkskrant heeft sinds kort een Netvibes Universe in bèta. Dit is een overzichtelijke pagina bij Netvibes waarop de laatste nieuwskoppen van de Volkskrant staan. Ook de VPRO is hier actief bijvoorbeeld met deze Geschiedenis Universe met een uitleg hoe deze Universe te gebruiken.

Edwin en WoWter signaleren beiden allerlei mogelijkheden voor bibliotheken om hun dienstverlening in een Universe weer te geven. Zij halen beiden de Universe van de medische bibliotheek van het UMC Groningen aan als een geslaagd voorbeeld. Wanneer zal de Bibliotheek Vlissingen dit universum betreden?

1 opmerking:

Karolien Selhorst zei

Dag Ron,

Je laatste opmerking hou ik in gedachten! (er staat trouwens al iets dergelijks op het programma) Er zijn trouwens nog andere voorbeelden te vinden van bibliotheken die hun portal omgetoverd hebben tot een dynamische netvibes-achtige omgeving. De public library van Dublin, bijvoorbeeld, heeft Pageflakes gebruikt:http://www.pageflakes.com/dublincitypubliclibraries/
gr, Karolien