E-readers zijn er in alle soorten en maten, de één beter of handiger dan de ander. Amerika kent de Reader van Sony en de Kindle van Amazon, Frankrijk zijn Cybook en Nederland heeft de iLiad, Engels voor 'De Ilias' van Homerus. Een e-reader die is ontwikkeld door het Eindhovense bedrijf iRex Technologies, de Nederlandse pionier op het gebied van elektronisch papier. maar zijn oorsprong bij Philips had. iRex komt nu met een nieuwe digitale lezer, speciaal gericht op het boekensector: de iLiad Book Edition.
De iLiad Book Edition is een voordeligere en iets eenvoudigere versie van de iLiad. Deze volledige digitale lezer is al in gebruik bij NRC Handelsblad-abonnementhouders met een dagelijkse update van de digitale krant. De nieuwe iLiad Book Edition is specifiek bedoeld voor het lezen van boeken en is vanaf 9 mei te koop. Deze versie is echter niet uitgerust met ingebouwde draadloze netwerkvoorzieningen voor het kunnen downloaden van het laatste nieuws, maar wijkt verder niet af van de oorspronkelijke iLiad.
De Book Edition, die 499 euro gaat kosten, komt standaard met vijftig volledige boekwerken. Onnodig om nog te kiezen welke boeken je mee op reis neemt, de iLiad Book Edition heeft een geheugen dat kan worden uitgebreid tot 8 Gigabyte, voldoende voor een hele bibliotheek in je rugzak. Als voorproefje bevat de iLiad Book Edition in standaard uitvoering vijftig Engelstalige meesterwerken uit de literatuurgeschiedenis. Van Alice in Wonderland van Lewis Caroll tot Pride and Prejudice van Jane Austen, en van Dracula van Bram Stokers tot Wuthering Heights van Charlotte Bronte.
Via de website van boekhandelsketen Selexys zijn op dit moment ruim 100 titels gratis beschikbaar. Dat geldt voor een aantal kookboeken, leerboeken en reisboeken. Daarnaast zijn er al 42.000 titels tegen betaling beschikbaar via Mobipocket, het e-book format van amazon.com.
‘We zien grote mogelijkheden in het digitaal aanbieden van boeken, naast kranten. Het past in het tijdsbeeld,' zegt Hans Brons, CEO van iRex Technologies. ‘We hebben laten zien waartoe onze technologie in staat is. Bij de kranten is de acceptatiegraad boven verwachting. We verwachten dat hetzelfde gaat gelden voor de boekenmarkt,' aldus Brons.
In de openbare bibliotheek van Almere is een proef begonnen met het uitlenen van de e-book reader iLiad. Leden van de bibliotheek kunnen gratis een iLiad lenen die voorzien is van ongeveer twintig romans. In de toekomst zullen ook kranten op de iLiad beschikbaar komen.
NBD/Biblion zal in 2008 een portalsite voor elektronische boeken en luisterboeken inrichten. Openbare bibliotheken kunnen deze site gebruiken om een eigen collectie e-content (e-books en luisterboeken) aan te schaffen en voor uitlening beschikbaar stellen aan hun leden. E-books en luisterboeken zijn in toenemende mate via internet te koop maar een mogelijkheid om ze online te lenen ontbrak nog in Nederland.
Het boek krijgt het zwaar te verduren. Met de komst van digitale leesapparaten lijkt 2008 het jaar van de waarheid te worden. Als de ontwikkelingen hier net zo stormachtig verlopen als bij de omschakeling van lp naar cd in de jaren tachtig, of het recente einde van de videoband door de opkomst van dvd, heeft het boek zijn langste tijd gehad.
Zal de e-reader op den duur het papieren boek de nek omdraaien? Is de rechtgeaarde lezer straks alleen nog op antiquariaten aangewezen? Kan Ikea wel inpakken met zijn Billy-boekenkast? Wint Homerus of Gutenberg?
Bron: Boekblad
donderdag 8 mei 2008
Nieuwe versie van de iLiad speciaal voor boekensector
Labels:
digitale lezers,
e-books,
e-readers,
iLiad
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten