Hoe kweek ik zelfdiscipline? Hoe doe ik de zonnegroet? Hoe wordt ik rijk? Dat zijn een paar voorbeelden van de ongeveer 500 vragen waarop Hoedoe.nl antwoord geeft. Dit onder het motto: 'Hoedoe.nl legt uit hoe je het doet!'
Hoedoe.nl richt zich op korte, beknopte instructies voor alledaagse (en soms minder alledaagse) handelingen. Achtervolgens wordt ingegaan op benodigdheden, stappen, do's, don'ts, bronnen (boeken) en nadere uitleg (websites).
Het is een nieuwe website van de makers van Leren.nl. Uitgaand van de volgende filosofie: 'soms wil je iets leren, soms wil je alleen iets doen en soms leer je door iets te doen', vullen deze sites elkaar naadloos aan. Hoedoe.nl is niet alleen leerzaam, maar bij tijden ook vermakelijk.
De eerste reeks 'hoedoes' zijn geschreven door professionele schrijvers met medewerking van experts. Maar iedereen kan ook zelf artikelen publiceren. Met een paar eenvoudige stappen maak je je eigen hoedoe. In ruil voor de schrijfinspanning biedt Hoedoe.nl vrijwilligers een platform om zich als expert te profileren: schrijvers zijn hoofdauteur van een artikel (na eindredactie door hoedoe) en blijven tot in lengte van jaren goed vindbaar in de zoekmachines.
Ik ben benieuwd hoe deze dienst zich dit verder gaat ontwikkelen, zowel gezien de aanlevering van content als het niveau van de artikelen. Maar ook in het licht van vergelijkbare websites als wikiHow (hiervan is ook Nederlandse versie) en het bekende How Stuff Works. Veel van dit soort vragen kunnen uiteraard ook met behulp van podcasts of video’s wordt uitgelegd. Zo zijn op VideoJug video’s te vinden waarin recepten worden voorgedaan, video’s over klusjes in en om het huis, video’s over het maken van espresso, etc. Op One Minute How-To zijn podcasts te beluisteren.
Het format van Hoedoe.nl had in de bibliotheek bedacht kunnen zijn. In veel boeken en tijdschriftartikelen zitten dergelijke 'hoedoes' (tips) verborgen. Door dit soort informatie als een soort 'hoedoe' te presenteren kun je je bibliotheekcollectie veel beter vindbaar maken. Vooral als je bij gebruikte bronnen met een deeplink direct verwijst naar het bezit bij de bibliotheken. Nu is die link tussen de in een 'hoedoe' genoemde informatie en de bibliotheek op Hoedoe.nl helaas niet aanwezig, jammer!
dinsdag 28 oktober 2008
Kennisdelen met Hoedoe.nl
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Dag Ron,
heel interessante tip! Je had ook al Engelstalige varianten op dit idee. Een voorbeeld is ehow.
Hee, wat leuk om te zien dat je naar een van mijn artikelen verwijst (kreeg een belletje van mijn website-software en stuitte op je artikel). Dank en groeten!
Diaan
Leuk artikel. Website is zeker interessant.
Een reactie posten