donderdag 19 juni 2008

Ding 7: Flickr tools en mashups

Flickr is een bron voor speelplezier, niet alleen Flickr zelf maar uiteraard ook al de tools die er speciaal voor ontwikkeld zijn. Je kunt werkelijk eindeloos experimenteren met de toepassingen die op FD’s Flickr Toys, Flickr Bits & Pieces en de Flickr Tools Collection zijn verzameld. Leuk om mee te spelen, maar echt inhoudelijk is het allemaal niet. Zo ook de ansichtkaart hierboven, bij Postalz gemaakt met een Flickr foto.

Findr
In vorige post schreef ik al even over de haken en ogen bij het zoeken in Flickr (veel ruis, slecht toegekende tags en schrijfvarianten tags) . Een charmant hulpmiddel bij het zoeken is Findr, waarmee je je zoekopdracht heel makkelijk kunt verfijnen. Deze zoekmachine Findr vond ik op twee verschillende adressen: Findr (Forestandthetrees) en Findr (Tagtree). Het kan natuurlijk toeval zijn, maar ik heb de indruk dat de zoekmachine op Tagtree net ietsje sneller is. Voor de zoekresultaten maakt het overigens helemaal niets uit.

Ik heb nog wel een kanttekening bij de zoekresultaten van Findr. Via Flickr gezocht op tags 'Collioure' en 'drain', dit geeft drie foto's van regenpijpen in dit Franse havenplaatsje. Met Findr vind ik deze foto's niet. Eerst op de tag 'Collioure' gezocht, vervolgens geen tag 'drain' bij de lijst van suggesties om verder te zoeken. Het zal wel aan mij liggen, maar toch iets om bij stil te staan: zijn de zoekresultaten wel betrouwbaar? Wat ligt hieraan ten oorzaak?

Geo-tagging
Het meest interesante aan Flickr vind ik toch wel het toegankelijk maken van beeldmateriaal door middel van tags en de wijze waarop mensen hun foto's taggen. Voor jezelf kan de toekenning van een tag aan een foto simpel en helder zijn, maar voor iemand anders is zo'n tag helemaal niet voor de hand liggend. Voor persoonlijk gebruik volstaan twee tot drie tags, maar wil je je foto voor iedereen goed vindbaar maken zijn 15 tags misschien nog niet genoeg.

Een bijzondere vorm van tagging waarin ik me heb verdiept is geo-taggging. Geo-tagging is het taggen van een foto met de locatie waar de foto genomen is. Met Flickr kunnen gebruikers fotoalbums beheren en op een kaart plaatsen die voor iedereen zichtbaar is. Via 'drag&drop' kun je foto's op een kaart naar de plaats waar ze zijn gemaakt slepen. Zo heb ik handmatig een aantal van mijn foto's op de kaart gezet.

Dat kan natuurlijk veel sneller en beter door dit automatisch met een GPS-ontvanger te doen. Helemaal mooi is een camera met een ingebouwde GPS-module, de eerste is inmiddels aangekondigd.

Verder nog wat geƫxperimenteerd met een widget om zo'n geo-tagged kaart met Flickr foto's in mijn blog te integreren, maar dat is me niet gelukt. Vandaar deze screendump:


Bibliotheken en Flickr
Wat kun je nu als bibliotheek met Flickr aanvangen? Meest voor de hand liggende mogelijkheden zijn de presentatie van activiteiten, bibliotheekgebouw, boeken, collectieonderdelen of een bijzondere fotocollectie. Maar je kunt ook het - soms wat abstracte - aanbod van diensten visualiseren en promoten. Maar je moet het medium wel durven omarmen!

Het zal niemand verbazen dat de grootste bibliotheek te wereld - de Library of Congress - met een van de mooiste Flickr toepassingen tot nu toe komt. De Amerikaanse bibliotheek heeft ruim 3.100 foto's op Flickr geplaatst die door bezoekers van de fotosite van tags (trefwoorden) en commentaar kunnen worden voorzien. De Library of Congress hoopt op deze manier haar fotografische archief beter toegankelijk te maken. De LoC is een samenwerkingsverband met Flickr aangegaan. De samenwerking maakt deel uit van het Flickr-project The Commons. Een zeer geslaagde actie gezien de positieve reacties en het aantal toegekende tags. Een uitstekend voorbeeld van "vele handen maken licht werk".

Maar er zijn ook andere toepassingen. De Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft Flickr ingezet om gebruikers op de hoogte te houden van een ingrijpende herinrichting. Maar ook voor het inlichtingen werk kan Flickr uitkomst bieden. Zo liet Vincent Rotermundt van Biblionet Drenthe onlangs op de Al@din-discussielijst weten dat een klant vroeg naar afbeeldingen van Chinese Tempels, zowel van het interieur als van de buitenkant. Aangezien in de aanwezige collectie geen titels aanwezig waren bood hij haar in de vorm van Flickr een alternatief aan. Via de de zoekwoorden 'chinese' en 'temples' kon de zeer contente klant talloze afbeeldingen terug vinden. Een mooi voorbeeld uit de praktijk!

Meer ideeƫn (31!!!) over de inzet van Flickr door bibliotheken zijn in een mooi overzicht te vinden op WebJunction.


4 opmerkingen:

De Eeuwige Bron zei

Jemig, hoe krijg je het toch voor elkaar. Dit is wel weer een staaltje van het echte speurwerk. Heeft het "vuurwater" je hierbij geholpen?

Ron Roose zei

Ja Cis, ik werk zoals je weet altijd onder invloed.

Karolien Selhorst zei

Dag Ron,

Je hoeft het zelfs zo ver niet te zoeken. Iemand van onze bibliotheek heeft reeds een klant geholpen met Flickr. De klant in kwestie vroeg naar foto's van paalhoofden en toen heeft onze collega Flickr geraadpleegd. Leuk toch!
Dat geo-tagging is inderdaad boeiend. Ik ga zelf eens het MS tooltje MS Pro Photo Tools uitproberen.
Inderdaad, je berichten zijn altijd heel interessant en diepgaand.
Groetjes,

Ron Roose zei

Pauline van Lynden heeft overigens onder de titel 'Donkere palissaden' een heel boek over de Zeeuwse paalhoofden bij elkaar gefotografeerd. Het bekijken waard.