vrijdag 30 mei 2008

Meerwaarde van de medische bibliotheek

Sinds 1994 exploiteert de Bibliotheek Vlissingen een medische bibliotheek in het Ziekenhuis Walcheren. Deze medische bibliotheek richt zich op het intensiveren en optimaliseren van het gebruik van de medische en andere vakliteratuur bij de diverse kernactiviteiten van het Ziekenhuis Walcheren.

De medische bibliotheek heeft primair een intermediaire taak tussen vraag en aanbod van informatie. Behalve een raadpleeg- en informatiefunctie kan men klanten ook verwijzen naar andere passende informatievoorzieningen.

Daarnaast speelt de bibliotheek een rol bij het zelfstandig en zelfredzaam maken van gebruikers. Het belang van goed vakliteratuur leren zoeken en selecteren kan niet genoeg worden onderstreept. Via cursussen en instructies kan de bibliotheek aandacht geven voor informatievaardigheden en het een plaats geven binnen de patiëntenzorg en het onderwijs.

Verpleegkundige specialisten
Een medische bibliotheek is er niet alleen voor artsen, maar ook voor verpleegkundigen die zich in steeds toenemender mate gaan specialiseren, bijvoorbeeld: diabetesverpleegkundigen, hartfalenverpleegkundigen, oncologieverpleegkundigen en nurse practitioners.

Een nurse practitioner is een gespecialiseerd verpleegkundige die daarna verder is opgeleid om ook medische taken uit te voeren. De nurse practitioner brengt de klachten van patiënt in kaart, voert onderzoeken uit en vraagt zonodig vervolgonderzoek aan. Daarnaast geeft zij informatie over de behandeling en kunnen patiënten bij haar terecht met vragen. Zij staat altijd onder supervisie van een medisch specialist.

Workshop
Opmerkelijk feit is dat de medische bibliotheek daarbij steeds vaker met verpleegkundigen wordt geconfronteerd die in het kader van hun opleiding zelf literatuur willen zoeken maar niet weten waar te beginnen. Moet de bibliotheek een cursus aanbieden? Welke onderdelen zouden aan de orde moeten komen en op welke manier ga je te werk? Welke bronnen c.q. databases behandel je wel en welke niet?

De bibliotheek wil stimuleren dat verpleegkundigen in hun dagelijkse werk en tijdens de uitvoering van kwaliteitsprojecten sneller gebruik maken van literatuur. Daarom organiseert de bibliotheek voor deze verpleegkundigen met enige regelmaat een workshop ‘Evidence based literatuur zoeken in biomedische databanken’. Verder biedt de bibliotheek instructies aan en worden verpleegkundigen begeleid bij literatuuronder­zoek. Instructie in het gebruik van bronnen en vaardigheden in het ontwikkelen van zoekstrategieën.

Verpleegkundigen gelauwerd
Blijkbaar werpt deze bemoeienis haar vruchten af, want twee verpleegkundig specialisten van het Ziekenhuis Walcheren hebben afgelopen week erkenning gekregen voor hun 'geploeter' in PubMed en het doorworstelen van bergen - door de bibliotheek geleverde - vakliteratuur.

Inge Smit en Judith Kuiper zijn door Fontys Hogescholen uitgeroepen tot Excellent Master Talent 2008 met hun afstudeerproject over ketenzorg voor vrouwen met borstkanker. Zij kregen de prijs tijdens het jubileumcongres van de opleidingsrichting verpleegkunde in Eindhoven. Inge en Judith zijn specialistisch geschoolde verpleegkundigen die zich richten op begeleiding, advisering en ondersteuning van borstkanker- en andere kankerpatiënten.

Voor hun presentatie hesen de twee zich in een blauw zusterspakje met witte schort en kapje. De samenvatting van hun onderzoek brachten ze in liedvorm. De twee masterstudenten pleiten voor een superzuster. In hun onderzoek aangeduid met de term Advanced Practice Nurse (APN).

Deze superzuster zou bij de behandeling van patiënten met borstkanker van begin tot het einde bij het behandelingsproces betrokken moeten zijn. Naast verpleegkundige taken zou de zuster ook medische taken uit kunnen voeren. Het vak zou hierdoor meer verdieping krijgen.

Voor Ziekenhuis Walcheren brachten Kuiper en Smit de ketenzorg bij patiënten met borstkanker in kaart. Om een beter beeld te krijgen, interviewden ze onder andere patiënten uit het Zeeuwse ziekenhuis. Daarnaast spraken ze met superzusters die al op andere plaatsen in Nederland werkzaam zijn. Op grond van de resultaten schreven ze een implementatieplan voor de functie van APN binnen het Ziekenhuis Walcheren.

Meiden, van harte gefeliciteerd! Jullie hebben afgezien, maar het heeft geleid tot een heel mooi resultaat.

5 opmerkingen:

Bieptiep zei

Wat leuk dat je met de twee kanjers Judith en Inge ook onze medische bibliotheek in het zonnetje zet! Zouden ze zonder de vakkundige ondersteuning van de MB ook Excellent Master Talent zijn geworden? Naaaah...

Ron Roose zei

Hun literatuuronderzoek wel als zeer goed gewaardeerd, het is ongetwijfeld een belangrijk zetje in de rug geweest!

Karolien Selhorst zei

Interessant bericht. Voor mij een eerste kennismaking wat jullie precies doen in de medische bibliotheek. En ja, die prijs is toch (onrechtstreeks) wel een opsteker voor jullie werk.

Karolien Selhorst zei

Hé Ron,

Lukt het nog een beetje met de 23 Dingen? Het is alweer een tijdje geleden dat je nog een berichtje gepost hebt :-) ?
Je hebt het ongetwijfeld druk...
Als je hulp nodig hebt, geef gerust een seintje!

Ron Roose zei

Hi Karolien,

Ik ben er ruim een week tussenuit geweest en ben vandaag weer begonnen. Ben bezig wat achterstallige karweitjes weg te werken. Ik probeer mijn blog zo snel mogelijk weer op te pakken en wat meer regelmaat te bewerkstelligen wat betreft het posten.