woensdag 30 april 2008

Ding 3: verdwaald tussen html, widgets, RSS en meer van dat


Inmiddels volg ik de vorderingen van mijn medecursisten op de voet met Netvibes. Sommige weblogs zien er qua vormgeving al zeer indrukwekkend uit. Zelf heb ik me wat verdiept in het toevoegen van foto's, filmpjes en het gebruik van widgets, waaronder die van het Rijksmuseum en Bibliotheek.nl.

Ik liep al snel tegen het probleem aan dat de externe links in mijn berichten in de eigen webbrowser niet in een nieuw venster openen ... weg weblog. Naar een remedie gezocht tegen deze verdwijntruc. In de '10 tips voor Blogger bloggers' van Marina Noordegraaf staat hierover niets vermeld. Door even te googlen vond ik op deze FAQ de oplossing. Op Q's Bieb Blog is hierover meer te lezen.

Verder liep ik tegen het probleem aan op welke wijze RSS feeds meer prominent op mijn weblog aan te bieden. Via '17 Tips voor beginnende bloggers' van Wow!ter kwam ik op de service Feedburner. Feedburner is een online dienst die tal van functionaliteiten toevoegt aan bestaande rss-feeds. Het grote voordeel van FeedBurner vind ik dat je heel goed inzage krijgt in je abonnees. Daarnaast kun je mijn feed nu direct aan je Netvibes toevoegen door op het icoontje rechts in de sidebar te klikken.

Maar uiteindelijk gaat het bij een weblog natuurlijk om de inhoud en niet zozeer om de vormgeving van de berichten. Wat zet je in hemelsnaam naast de verplichte cursusrapportages op zo'n blog? In het kader van het Zeeuwse project 'Advisering Romanlezers' (zie ook: dr.henkenstein: Cursus advisering romanlezers) heb ik de weblog aangestipt als een instrument om (internationale) ontwikkelingen over lezersadvisering (readers' advisory) te signaleren.

Er zijn al zoveel boekensites op het web, maar de insteek 'lezersadvisering' vanuit bibliotheken kom ik in Nederland nog niet tegen. Eigenlijk wil ik dat ook andere bibliotheken (en bibliotheekmedewerkers) in het land interesse krijgen voor het kennisdelen op het gebied van romanadvisering, met als uiteindelijk doel klanten beter te kunnen helpen bij hun keuze. Misschien komt het er nog weleens van.

2 opmerkingen:

Karolien Selhorst zei

Dag Ron,

Lezersadvisering is een mooie doelstelling voor een blog. Het zou mooi zijn mocht vanuit het project 'romanadvisering' één blog ontstaan die advies geeft aan lezers. Uiteraard moet die gedragen worden door een community van bibliothecarissen die kennis uitwisselen over romans. Eventueel zou je kunnen werken met 'communities of practice' die kennis uitwisselen over bepaalde kennisdomeinen. Ik vind dit project heel boeiend en ik zou er ook wel graag over meedenken. kan dat, denk je? Volgende week zet ik op 23dingen enkele interessante literaire blogs in de kijker (die ik zelf opvolg).
Leuke blog, trouwens!

gr,
Karolien

Ron Roose zei

Beste Karolien,

De deelnemers binnen het project ´romanadvisering´ zijn helaas ietwat huiverig voor instrumenten als weblogs en wiki´s. Zij vrezen dat het beheer van dergelijke tools te veel tijd gaat kosten. Men ziet meer in passieve vormen van kennisverspreiding (bijv. intranet). Ik denk dat het laten zien van praktische Web 2.0-toepassingen op dit gebied wel enthousiast kan krijgen. Als je daar ook ideeën over hebt moeten we die maar eens gaan delen, lijkt mij zeer nuttig.
Zie dit als een vrijblijvende uitnodiging.

Groet,

Ron